Project 5S

Wat is 5S?

5S is een proces om werknemers bewust te maken van de omgeving waar ze in werken. 5S is namelijk een methodiek om de werkplek van werknemers ordelijk, georganiseerd en opgeruimd te houden. Een nette en ordelijke werkplek lijdt namelijk tot overzicht, focus en rust voor de werknemer. De werknemers kunnen dan gemakkelijk dingen vinden en raken ook minder kwijt. Op lange termijn zorgt dit voor een verhoging van de arbeidsproductiviteit.  


 

 

PhotoSorteren

Dit is de eerste stap van het 5S proces. Hier wordt er onderscheid gemaakt tussen het noodzakelijke en overbodige voorwerpen. De medewerkers dienen alle overbodige, kapotte, niet gebruikte en onveilige voorwerpen op te ruimen of weg te gooien. Als er twijfel is over een voorwerp is het handig om een rode kaart op dit voorwerp te plakken met daarop de rede voor de twijfel.
 

Schikken/ordenen

Bij deze stap worden alle materialen en voorwerpen op een goede plek geplaatst. Zorg dat de materialen en voorwerpen op een vaste plek worden geplaatst zodat iedereen deze kunnen vinden. Houdt hierbij rekening met de frequentie van het gebruik van deze materialen en voorwerpen. De voorwerpen die het meest gebruikt worden dienen natuurlijk ook binnen hand bereik geplaatst te worden. Bij deze stap kunt u bijvoorbeeld gebruik maken van onze magneetvensters (PRODOC) om uw documenten overzichtelijk op te hangen. Hiernaast kunt u ook vloermarkering gebruiken om bijvoorbeeld de zone van een palletwagen aan te geven.
 

Schoonmaken

Het is belangrijk dat elke werkplek schoon is storingen en incidenten voorkomen kunnen worden. Bij deze stap moet echt alles schoon gemaakt worden: muren, vloeren, werkbanken en alle voorwerpen. Bij deze stap kunt u bijvoorbeeld gebruik maken van onze verrijdbare schoonmaakposten (NETPOST). Op deze schoonmaaksposten kunt u gemakkelijk uw schoonmaak materiaal kwijt. En doordat deze verrijdbaar zijn kunnen gemakkelijk naar verschillende werkplekken verplaatst worden.
 

Standaardiseren

Bij deze stap is het belangrijk om alle regels, methodes en procedures van de vorige stappen vast te leggen. Een  van deze methodes is de omgeving visueel maken (met lijnen,kleuren, borden en vloermarkering).  Zo kunnen werknemers gemakkelijk zien of het een normale of juist een abnormale situatie is. Dit verkleint bijvoorbeeld de kans op een ongeval. Er kan hier bijvoorbeeld een docapost gebruikt worden om de regels en procedures in op te bergen.    
 

Standhouden

Het is nu erg belangrijk dat de continuïteit behouden wordt. Zo zal het proces standhouden. U kunt bijvoorbeeld indicatoren gebruiken voor de netheid. Zo blijven de werknemers zich bewust van het proces.
 

Resultaat

De werkplekken blijven net en opgeruimd waardoor de werknemers materialen en voorwerpen gemakkelijk kunnen vinden. Dit resulteert in tijdwinst en verhoging van de arbeidsproductiviteit. Ook resulteert dit in minder ongevallen.| Meer

Alles voor de werkvloer

 

* = prijzen zijn  exclusief  BTW    Powered by CCV Shop software webshop
Deze website gebruikt cookies om het bezoek te meten, we slaan geen persoonlijke gegevens op.